In which of the following situations, does the list of numbers involved make as arithmetic progression and why?

The cost of digging a well after every metre of digging, when it costs Rs 150 for the first metre and rises by Rs 50 for each subsequent metre.

Advertisement Remove all ads

#### Solution

Cost of digging for first metre = 150

Cost of digging for first 2 metres = 150 + 50 = 200

Cost of digging for first 3 metres = 200 + 50 = 250

Cost of digging for first 4 metres = 250 + 50 = 300

Clearly, 150, 200, 250, 300 … forms an A.P. because every term is 50 more than the preceding term.

Concept: Arithmetic Progression

Is there an error in this question or solution?

#### APPEARS IN

Advertisement Remove all ads