### Fun Facts (Hints)

Mathematics has an extensive history in just about every culture or civilized society known to man. Listed below are some cool facts to get those math juices flowing:
In 1852 mathematician JJ Sylvester established the "theory of algebraic invariants."
In 1995 math great Andrew Wiles, proved "Fermat's Last Theorem."
The first decimal number system is said to have been invented in Ancient Egypt around 5000BC.
The Ancient Mayan civilization located in Central America is one of the only cultures in the recorded history of the world to use a place-value number system.
The American Mathematical Society was formed in the late months of 1888 in New York.

#### Trending Tags

Feel free to use content on this page for your website or blog, we only ask that you reference content back to us. Use the following code to link this page:

#### Search Suggestions

Trouble finding ? Here are some search terms related to to try browsing:

Terms · Privacy · Contact
Riddles and Answers © 2020

This collection compiled by our staff on a regular basis will provide you with a great way to workout that math brain power, and will hopefully benefit you in your studies.

This is an awesome collection for anyone ages 5 and up, and contains a comprehensive set of riddles related to math for a wide range of audiences.

How many of these convoluted math riddles do you think that you can solve? Try out our collection, and be sure to come back regularly to solve our newly added math brain teasers.

## Clock Calculator Bulb Riddle

Hint:

Find the value of one clock using the first equation. According to first equation, 9’o clock + 9’o clock + 3'o clock = 9 + 9 + 3 = 21.

Therefore; 1 Clock = 1

Using equation two, three calculators are equal to 30. Therefore, one calculator is equal to 10.

Also, the sum of numbers inside the calculator is 1 + 2 + 3 + 4 = 10.

Therefore, the value of the calculator depends on the sum of the numbers inside it.

According to equation three, 1 Bulb + 1 Bulb - 1 Bulb = 15.

Cancelling out the + and -; we get 1 Bulb with five lights = 15

.

Therefore, one bulb with one light = 3.

Bulb with four lights = 4 x 3 = 12.

The final equation is - 9’o clock + Calculator (1+2+2+4) x 3 bulbs (with four light rays each)

Translating the final equation into numbers - 9 + (1+2+2+4) x 3(12)

9 + 9 x 36 = 9 + 324 = 333.

Answer to 'Watch Calculator bulb' puzzle is 333.

YES NO

Therefore; 1 Clock = 1

Using equation two, three calculators are equal to 30. Therefore, one calculator is equal to 10.

Also, the sum of numbers inside the calculator is 1 + 2 + 3 + 4 = 10.

Therefore, the value of the calculator depends on the sum of the numbers inside it.

According to equation three, 1 Bulb + 1 Bulb - 1 Bulb = 15.

Cancelling out the + and -; we get 1 Bulb with five lights = 15

.

Therefore, one bulb with one light = 3.

Bulb with four lights = 4 x 3 = 12.

The final equation is - 9’o clock + Calculator (1+2+2+4) x 3 bulbs (with four light rays each)

Translating the final equation into numbers - 9 + (1+2+2+4) x 3(12)

9 + 9 x 36 = 9 + 324 = 333.

Answer to 'Watch Calculator bulb' puzzle is 333.

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## Circle With 5 In The Middle Riddle

Hint:

## Chicken Egg Banana Riddle

Hint:

1 Chicken = 20 - So, 20 + 20 + 20 = 60

1 Egg Basket = 3 - So, 20 + 3 + 3 = 26

1 Bunch of Bananas = 6 - So, 3 + 6 + 6 = 15

Finally, Chicken = 20 ; Egg Basket = 3 ; Bananas = 6 - So, 20 + 3 x 5 = 35

The final answer is 35

YES NO

1 Egg Basket = 3 - So, 20 + 3 + 3 = 26

1 Bunch of Bananas = 6 - So, 3 + 6 + 6 = 15

Finally, Chicken = 20 ; Egg Basket = 3 ; Bananas = 6 - So, 20 + 3 x 5 = 35

The final answer is 35

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## Witch Broom Wand Riddle

Hint:

Answer: 73 ...Broom - 3 (2nd picture compose of 2 brooms) that gives you 3+3+3+3 = 12 ...Wand - 7 (3 wands equal 21) ...Witch - 5 (15 each while carrying broom and wand giving you 45, so remove them in the last picture ...So 3 + (5x14) = 73

YES NO

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## 20 Plus 20 Plus 20 Riddle

Hint:

## 12 Islanders Teeter Totter Riddle

There is an island with 12 islanders. All of the islanders individually weigh exactly the same amount, except for one, who either weighs more or less than the other 11.

You must use a see-saw to figure out whose weight is different, and you may only use the see-saw 3 times. There are no scales or other weighing device on the island.

How can you find out which islander is the one that has a different weight?

You must use a see-saw to figure out whose weight is different, and you may only use the see-saw 3 times. There are no scales or other weighing device on the island.

How can you find out which islander is the one that has a different weight?

Hint:

Six on one side - six on the other = one side is heavier.

Take the heavier six men, divide them into three and three (random).

Three on one side - three on the other = one side will one heavier.

Divide that three men from the heavier side side, have one on one side - one on the other.

Two results can determine which of the last three men weight is a different weight than each other.

With the last group of three men, have two men go head-to-head. The see-saw will either weight different: one weights more than the other man meaning the heavier man is the "12th man" or the see-saw will balance between the two men because they are the same weight. That means the third man standing on the sidelines by default weights more than the last two men weighted. Thus making that man on the sidelines the "12th man" that weights more than other 11.

Heavier wins 6v6; winner gets divided. Heavier wins 3v3; winner gets divided. Heavier wins 1v1 (12th man) or Equal 1v1 = third man weight more, he's the 12th man.

You could find the same results changing the process and picking from the lighter group three times. You’re only trying to find the difference in weight. Not the exact weight (more or less) of that "12th man."

Lightest 6v6; Lightest 3v3; Lightest 1v1 or Equal 1v1 = third man weight less.

YES NO

Take the heavier six men, divide them into three and three (random).

Three on one side - three on the other = one side will one heavier.

Divide that three men from the heavier side side, have one on one side - one on the other.

Two results can determine which of the last three men weight is a different weight than each other.

With the last group of three men, have two men go head-to-head. The see-saw will either weight different: one weights more than the other man meaning the heavier man is the "12th man" or the see-saw will balance between the two men because they are the same weight. That means the third man standing on the sidelines by default weights more than the last two men weighted. Thus making that man on the sidelines the "12th man" that weights more than other 11.

Heavier wins 6v6; winner gets divided. Heavier wins 3v3; winner gets divided. Heavier wins 1v1 (12th man) or Equal 1v1 = third man weight more, he's the 12th man.

You could find the same results changing the process and picking from the lighter group three times. You’re only trying to find the difference in weight. Not the exact weight (more or less) of that "12th man."

Lightest 6v6; Lightest 3v3; Lightest 1v1 or Equal 1v1 = third man weight less.

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## You Start With 1000 Riddle

You start with 1000 then add 40 add another 1000 then add 30 add another 1000 then add 20 add one more 1000 then add 10 what is your answer?

Hint:

If you said 5000 you're wrong! The answer is 4100, how?

1000 + 40 = 1040

1040 + 1000 + 30 = 2070

2070 + 1000 + 20 = 3090

3090 + 1000 = 4090

4090 + 10 = 4100

YES NO

1000 + 40 = 1040

1040 + 1000 + 30 = 2070

2070 + 1000 + 20 = 3090

3090 + 1000 = 4090

4090 + 10 = 4100

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## 17 Cows Riddle

An old farmer died and left 17 cows to his three sons. In his will, the farmer stated that his oldest son should get 1/2, his middle son should get 1/3, and his youngest son should get 1/9 of all the cows. The sons, who did not want to end up with half cows, sat for days trying to figure out how many cows each of them should get.

One day, their neighbor came by to see how they were doing after their father's death. The three sons told him their problem. After thinking for a while, the neighbor said: "I'll be right back!" He went away, and when he came back, the three sons could divide the cows according to their father's will, and in such a way that each of them got a whole number of cows.

What was the neighbor's solution?

One day, their neighbor came by to see how they were doing after their father's death. The three sons told him their problem. After thinking for a while, the neighbor said: "I'll be right back!" He went away, and when he came back, the three sons could divide the cows according to their father's will, and in such a way that each of them got a whole number of cows.

What was the neighbor's solution?

Hint:

The neighbour borrowed an extra cow, to make the total number of cows 18. Then the oldest son got 1/2 of 18 is 9 cows, the middle son got 1/3 of 18 is 6 cows, and the youngest son got 1/9 of 18 is 2 cows. Since 9+6+2 = 17, the cows could be divided among the three brothers in such a way that the borrowed cow was left over, and could be returned to its owner.

YES NO

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## 12 = 6 And 6 = 3 Riddle

Hint:

12 (Twelve) has 6 letters,

6 (Six) has 3

Therefore,

10 (Ten) will be equal to 3

YES NO

6 (Six) has 3

Therefore,

10 (Ten) will be equal to 3

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## Borrow $50 From Mom And $50 From Dad Riddle

I borrowed $50 from mom and $50 from dad to buy a bag costing $97. After the purchase, I had $3 left. I returned $1 to dad and $1 to mom, and reserved $1 for myself. I now owe $49+$49=$98 plus the $1 I reserved for myself, which is $99. Where is the missing $1?

Hint:

Total Money taken = $100($50+$50)

Now,

Bag's Price = $ 97

Remaining Amount = $100 - $97

= $ 3

Returned = $ 1 + $ 1

=$2

In pocket = $1

Total money owed = $100- ( Returned amount)

= $98( Bag's amount and reserved amount)

So, it was a calculation mistake.

YES NO

Now,

Bag's Price = $ 97

Remaining Amount = $100 - $97

= $ 3

Returned = $ 1 + $ 1

=$2

In pocket = $1

Total money owed = $100- ( Returned amount)

= $98( Bag's amount and reserved amount)

So, it was a calculation mistake.

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## The Correct Number Riddle

Hint:

121

Explanation

Tables consist of squares of the number from 4 to 12.

11^2 = 121.

YES NO

Explanation

Tables consist of squares of the number from 4 to 12.

11^2 = 121.

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## Steals $100 Riddle

Hint:

## Shoe Man Whistle

Hint:

The third equation has a term with a pair of whistles. The last line involves a single whistle.

Furthermore, the man in the second and third lines are wearing a whistle, but the man in the last line is not wearing a whistle. Presumably the value of the whistle should be accounted for to get the correct answer.

The pictures can be translated into the following equations:

shoes + shoes + shoes = 30

shoes + (man + whistle) + (man + whistle) = 20

(man + whistle) + 2(whistles) + 2(whistles) = 13

shoes + (man) x (whistle) = ?

From the first equation we can solve for the shoes value:

shoes + shoes + shoes = 30

3(shoes) = 30

shoes = 10

We can then solve the second equation for the (man + whistle) value:

shoes + (man + whistle) + (man + whistle) = 20

10 + 2(man + whistle) = 20

2(man + whistle) = 10

man + whistle = 5

Then we solve the third equation for the whistle:

(man + whistle) + 2(whistles) + 2(whistles) = 13

5 + 4(whistles) = 13

4(whistles) = 8

whistle = 2

We also need to solve for the value of the man:

man + whistle = 5

man + 2 = 5

man = 3

Now we can evaluate the final expression, remembering the order of operations that multiplication should be evaluated before addition:

shoes + (man) x (whistle) = ?

10 + 3 x 2

= 10 + 3 x 2

= 10 + 6

= 16

YES NO

Furthermore, the man in the second and third lines are wearing a whistle, but the man in the last line is not wearing a whistle. Presumably the value of the whistle should be accounted for to get the correct answer.

The pictures can be translated into the following equations:

shoes + shoes + shoes = 30

shoes + (man + whistle) + (man + whistle) = 20

(man + whistle) + 2(whistles) + 2(whistles) = 13

shoes + (man) x (whistle) = ?

From the first equation we can solve for the shoes value:

shoes + shoes + shoes = 30

3(shoes) = 30

shoes = 10

We can then solve the second equation for the (man + whistle) value:

shoes + (man + whistle) + (man + whistle) = 20

10 + 2(man + whistle) = 20

2(man + whistle) = 10

man + whistle = 5

Then we solve the third equation for the whistle:

(man + whistle) + 2(whistles) + 2(whistles) = 13

5 + 4(whistles) = 13

4(whistles) = 8

whistle = 2

We also need to solve for the value of the man:

man + whistle = 5

man + 2 = 5

man = 3

Now we can evaluate the final expression, remembering the order of operations that multiplication should be evaluated before addition:

shoes + (man) x (whistle) = ?

10 + 3 x 2

= 10 + 3 x 2

= 10 + 6

= 16

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## $100 Bill Grocery Store Thief

A guy walks into a store and steals a $100 bill from the register without the owners knowledge.

He then buys $70 worth of goods using the $100 bill and the owner gives $30 in change.

How much money did the owner lose?

$30, $70, $100, $130, $170, or $200?

He then buys $70 worth of goods using the $100 bill and the owner gives $30 in change.

How much money did the owner lose?

$30, $70, $100, $130, $170, or $200?

Hint:

The best answer from the choices is the owner lost $100. The $100 bill that was stolen was then given back to the owner. What the owner loses is the $70 worth of goods and the $30 in change, which makes for a total of $70 + $30 = $100. The owner has lost $100.

Technically, the owner lost $30 plus the value, V, of the $70 of goods. Since stores typically sell goods at a markup, the value may be less than $70. But in the case of a loss leader, the owner may have lost more than $70.

YES NO

Technically, the owner lost $30 plus the value, V, of the $70 of goods. Since stores typically sell goods at a markup, the value may be less than $70. But in the case of a loss leader, the owner may have lost more than $70.

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## Banana Clock Riddle

Hint: 1. Look closely at the clock.
2. Number of Bananas.
3. Some thing regarding the sides of the Shapes figure.

38

Logic :

From 1st the hexagon shape has value 15.

The shape has 15 edges(6 of hexagon,5 of Pentagon and 4 of Square)

From 2nd we get value of one bunch of bananas is 4.

So each banana has value of 1.

From 3rd we get that each clock has value of 3.

Which resembles the time on the clock which is 3.

Hence by using these insights, we get the last required values as

Clock = 2 (2 in the clock)

Bananas = 3 (3 bananas in the bunch)

Hexagon = 11 (Hexagon[6 sides] and pentagon[5 sides], so 6+5=11)

So required value is

2+3+3x11=?

2+3+33=? (Multiply first - Bodmas rule)

5+33=38 and hence the answer is 38.

YES NO

Logic :

From 1st the hexagon shape has value 15.

The shape has 15 edges(6 of hexagon,5 of Pentagon and 4 of Square)

From 2nd we get value of one bunch of bananas is 4.

So each banana has value of 1.

From 3rd we get that each clock has value of 3.

Which resembles the time on the clock which is 3.

Hence by using these insights, we get the last required values as

Clock = 2 (2 in the clock)

Bananas = 3 (3 bananas in the bunch)

Hexagon = 11 (Hexagon[6 sides] and pentagon[5 sides], so 6+5=11)

So required value is

2+3+3x11=?

2+3+33=? (Multiply first - Bodmas rule)

5+33=38 and hence the answer is 38.

*Did you answer this riddle correctly?*YES NO

## Post Your Math Brain Teasers Below

Can you come up with a cool, funny or clever Math Brain Teasers of your own? Post it below (without the answer) to see if you can stump our users.